CS / EN
18.08.2005

Bezpečnost potravin může být problematická

Než „bezpečnost potravin“ je správnější používat pojmu „zdravotní nezávadnost potravin“, neboť i zdravotně nezávadné potraviny požité v nadměrném množství mohou být nebezpečné útrobám člověka – „spotřebitele“.

Samozřejmě lze používaný termín bezpečnost potravin chápat jako zaklínadlo, na které zákazník slyší. Je však třeba si uvědomit, že i když potraviny živočišného původu nabízené k prodeji prošly veterinárním dozorem a jsou tak i v souladu s veterinární a příbuznou legislativou označeny, mohou způsobit problémy. Ty má na svědomí především jejich špatné uložení, špatné skladování, kdy dojde k jejich tzv. zkažení. To znamená, že se pomnoží nežádoucí mikroorganismy, což se projeví nejdříve „osliznutím“ masa, posléze hnilobou či dojde kežluknutí tuků, popřípadě k zplesnivění, či jinému zdraví ohrožujícímu narušení. To vše způsobuje nedodržení teplotních režimů a odpovídající vlhkosti.

A v neposlední řadě mohou mít lidé i potíže vyplývající z nestřídmosti, to však nemá nic společného se zdravotní nezávadností požitých potravin, ale s jejich množstvím.

Odkaz na původní článek