Něco v tom musí být, že na krámě je k prodeji jen samý býk. Je to možné a je tomu opravdu tak? Metodou genetickou na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně zjistili, že kolem dvaceti procent hovězího na pultech řeznictví nabízeného jako maso z býků bylo maso z krav.
To znamená ze starších zvířat. Z hlediska zdravotní nezávadnosti nemusí mít zákazník strach, dobrá, co ale cena a kvalita? Je jasné, že mladé maso se rychleji udělá, je měkčí a křehčí. Je také dražší. A to je důvod, proč dochází k záměně. Maso z krávy nakoupí obchodník za méně než za maso z býka z výkrmu. Může tak na kile masa „vydělat“ o pár desetikorun více. Dosud mohl inspektor příslušné veterinární správy kontrolovat v řeznictví doklady o nabytí a prodeji a z toho usuzovat, zda je vše tak, jak má být. Případné falešné označování masa tak nemusel vždycky odhalit. Nyní se ukazuje, že si nepoctivci nebudou moci být už vůbec jisti, protože metoda, která se v Brně právě ověřuje, dokáže usvědčit z podvodu. Je to smutné, kolik energie a prostředků musí věnovat kontrolní orgány veterinárního dozoru na to, aby postihovaly podvodníky, aby si zákazník za své peníze mohl pořídit odpovídající kvalitu.