Zákazník je zvídavý, a má právo být informován. Evropská Komise vychází v tomto ohledu zákazníkům vstříc a uvádí v příloze k nařízení Komise č. 2065/2001 kódy, ze kterých je možné zjistit, kde byly ryby odloveny. Tyto kódy lze nalézt na etiketách mrazených ryb, rybích výrobků i na konzervách.
Samozřejmě jsou tato kódová označení vodítkem také pro orgány veterinárního dozoru. To znamená, aby v případě zjištěných problémů, pokud jde o například o porušení zdravotní nezávadnosti, bylo možné dohledat původ. Takto například bylo možné před časem zjistit, že tresčí játra s nadměrným obsahem dioxinů pocházely z tresek ulovených v Baltském moři.
Pozorní zákazníci se tedy mohou dozvědět, že rybí výrobky označené FAO č. 21 pocházejí ze severozápadního Atlantiku, nebo FAO č. 37.1, 37.2 a 37.3 ze Středozemního moře, anebo FAO č. 27.IIId z Baltského moře.
Pro úplnost informace uvádíme přílohu nařízení Komise (ES) č. 2065/2001:
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Oblast odlovu | Vymezení oblasti (1) |
severozápadní Atlantik | oblast FAO č. 21 |
severovýchodní Atlantik (2) | oblast FAO č. 27 |
Baltické moře | oblast FAO č. 27.IIId |
středozápadní Atlantik | oblast FAO č. 31 |
středovýchodní Atlantik | oblast FAO č. 34 |
jihozápadní Atlantik | oblast FAO č. 41 |
jihovýchodní Atlantik | oblast FAO č. 47 |
Středozemní moře | oblasti FAO č. 37.1, 37.2 a 37.3 |
Černé moře | oblast FAO č. 37.4 |
Indický oceán | oblasti FAO č. 51 a 57 |
Tichý oceán | oblasti FAO č. 61, 67, 71, 77, 81 a 87 |
Antarktida | oblasti FAO č. 48, 58 a 88 |
(1) Ročenka FAO – Statistika rybolovu. Úlovky. sv. 86/1.2000.
(2) Vyjma Baltického moře.
Ještě dodatek: na etiketě může být uvedeno buď jen kód FAO anebo slovně jen oblast anebo kód FAO i oblast, přičemž všechny možnosti jsou správné. Samozřejmě vždy se uvádí jen jedna oblast, nelze, aby na jedné rybě bylo více oblastí odlovu!
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR