CS / EN
31.10.2007

Kapra u stánku vážně nemusí usmrcovat řezník

Je až s podivem, jak se zavádějící medializovaná informace, která je však „zavánějící“ nějakou kontroverzí, tzv. uchytí. Není pravda, že při sezónním stánkovém prodeji kaprů by směl rybu usmrcovat na přání zákazníků pouze řezník, popřípadě člověk vzdělaný v příbuzném oboru.

Zavádějící informaci zřejmě způsobilo nepochopení veterinární legislativy, která říká, že hospodářská zvířata, která se porážejí na jatkách, smí porážet jen osoba způsobilá, čímž se rozumí v oboru vyučená, poučená, proškolená. To však se netýká sezónního prodeje ryb na stáncích, tak jak je uskutečňován před Vánoci.

Podmínky pro prodej i usmrcování ryb stanoví veterinární legislativa, zejména pak zákon na ochranu zvířat proti týrání. A právě jak jsou tato ustanovení plněna, každoročně v ulicích kontrolují inspektoři krajských veterinárních správ, popřípadě Městské veterinární správy v Praze. A lze potvrdit, že kultura prodeje ryb a i hygienická úroveň prodeje je rok od roku znatelně lepší.

Snad lze zopakovat, že usmrcení kapra musí předcházet omráčení tupým předmětem na temeno, tj. kousek nad očima, a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Že se nesmí kapr za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele, to je snad již zbytečné dodávat.

Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoby, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí mít zdravotní průkaz a musí mít ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice), dále patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. To je kromě dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Odkaz na původní článek