CS / EN
05.12.2011

Kapři v ulicích

Než se nadějeme, bude tu poslední adventní týden, kdy lze spatřit v ulicích prodej kaprů – ovšem nejde o atrakci, ale o tradiční sezónní prodej kaprů určených pro štědrovečerní stůl.

Přestože se tento způsob prodeje potravin může někomu jevit jako anachronismus, je třeba si uvědomit, že prakticky po celý rok je možné si koupit ve specializovaných obchodech, anebo při výlovech, čerstvou rybu, nechat si ji zabít a vykuchat a donést domů k okamžité spotřebě. Toto je taktéž v souladu s veterinárními předpisy. Jaké jsou tedy podmínky pro sezónní prodej ryb? K prodeji živých ryb třeba doklad o tom, kde byly posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.

Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).

Jak kapra usmrcovat? Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele!

Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoby, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí mít zdravotní průkaz a musí mít ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice), dále patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. To je kromě dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru.

Zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům. Nejlépe je si kapra nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování….

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Odkaz na původní článek