Zárukou vyšší kvality a tím i konkurenceschponosti našich výrobců a zpracovatelů produktů živočišného původu jsou jedině kontroly, kontroly a ještě jednou kontroly! Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, sdělil v Bruselu, že se u nás po předchozích zkušenostech osvědčily třístupňové kontroly. To znamená prvotní v rámci kraje, prováděné jednotlivými inspektoráty, poté mezi kraji a pak kontroly důsledně vykonávané přímo ve zpracovatelských závodech z centra, tj. ze Státní veterinární správy, které kontrolují zejména kontrolní činnost krajů, tj. to, jak ke schvalování provozů přistupovaly.
Ač se to může zdát na první pohled pro někoho k nevíře, bylo za letošní měsíc únor uskutečněno celkem 4 825 kontrol ve 2 393 zpracovatelských provozech. Pro představu uvádím, že v Praze to bylo 193 kontrol (v 85 provozech), ve Středočeském kraji 602 kontrol (ve 475 provozech), v Jihočeském kraji 744 kontrol (ve 247 provozech), v Plzeňském kraji 175 kontrol (ve 151 provozech), v Karlovarském 24 kontrol (v 8 provozech), v Ústeckém kraji 249 kontrol (ve 104 provozech), v Libereckém 81 kontrol (v 65 provozech), v Královéhradeckém kraji celkem 234 kontrol (ve 148 provozech), v Pardubickém 110 kontrol (ve 110 provozech), v kraji Vysočina 234 kontrol (v 93 provozech), v Jihomoravském 494 (v 86 provozech), v Olomouckém 307 (ve 307 provozech), ve Zlínském kraji 403 kontrol (v 64 provozech), a v Moravskoslezském 975 kontrol (ve 450 provozech).
Uvedené množství kontrol pochopitelně v jednotlivých krajích závisí na místních podmínkách a především na počtech zpracovatelských závodů a provozů v kraji. Větší počet kontrol byl prováděn proto, aby byly zpracovatelské provozy donuceny závady odstranit pokud možno do konce března, kdy je Státní veterinární správa povinna Evropské komisi a členským státům EU nahlásit seznam zpracovatelských závodů, které se budou účastnit společného evropského trhu.
Je třeba si uvědomit a z počtu provedených kontrol v provozech to vyplývá, že cílem veterinárního dozoru a jím uskutečňovaných kontrol je nikoli provozy likvidovat, ale donutit je, aby všechny splnily standardy vyplývající z veterinární legislativy. Jde tedy o to dosáhnout pro všechny naše podnikatele v potravinářské sféře rovných podmínek a připravit je na konkurenci na společném evropském trhu tak, aby mohli ti kvalitní dále existovat a mohli se na něm uplatnit.
V této souvislosti je zarážející sdělení, které zaznělo z Německa v dnešním ranním radiožurnálu, že podle předsedy Svazu potravinářské kontroly každý pátý dozorovaný subjekt nesplňuje hygienické limity dané EU. Byla-li by to pravda, bylo by to na pováženou.