I kapr má duši. Pomineme-li „élan vital“, životní elán, či energii, která je podmínkou života, rozumí se kapří duší zvláštní orgán, který je důležitý pro zajištění rovnováhy.
Právě v těchto dnech jsou v plném proudu výlovy rybníků. Rybářské společnosti začínají největšími rybníky a na jejich webových stránkách se mohou zájemci o tuto atrakci dozvědět, kdy se který rybník loví. Výlovy pokračují do konce listopadu.
Organizátoři výlovů mají povinnost o termínech výlovů také informovat místně příslušnou krajskou veterinární správu a musejí počítat s návštěvou veterinárních inspektorů. Ti namátkově výlovy navštěvují a zaměřují se zejména na kontrolu, jak se s rybami zachází, zda je vše v souladu s veterinárním zákonem, zejména pak s ustanoveními zákona na ochranu zvířat proti týrání. Krajem, kde je v ČR nejvíce rybníků, je kraj jihočeský, je zde zhruba 5 000 produkčních rybníků, celkem pak zhruba 12 000 rybníků. Podle slov Františka Kouby, ředitele Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj, dosud veterinární inspektoři nezaznamenali žádná pochybení.
Vylovení kapři se pak do Vánoc chovají v sádkách, kde se vylační, tj. zbaví se přebytečného tuku. Prodej se uskutečňuje formou stánkového prodeje, kdy prodejci musejí splnit předem dané podmínky, na které opět dozírají veterinární inspektoři. Je možné zakoupit rybu živou, ale doporučujeme nepůsobit rybě další následné stresy s transportem a raději si ji nechat odborníkem odborně usmrtit, aby nemusel doma v chlórované teplé vodě trpět.
Každoročně se u nás vyloví zhruba 20 000 tun tržních ryb (z čehož kaprů bylo loni asi 98 %). Z celkového množství se může asi něco kolem 9 tisíc tun prodat živých, okolo 9 tisíc tun se vyveze a ke dvěma tisícům tun se zpracuje na různé rybí výrobky.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR