CS / EN
15.09.2016

Nebezpečný sýr obsahoval mikroby Salmonella typhymurium

Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj varovala spotřebitele před konzumací nebezpečného sýra, který obsahoval mikroby Salmonella typhymurium.

Dne 9.9.2016 obdržela Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj (dále jen KVS) oznámení Rychlého varovného systému Evropské komise  o nálezu Salmonella typhimurium v bio camembertu vyrobeném v Rakousku s tím, že se tento výrobek dostal i do České republiky. V informaci bylo uvedeno jméno a adresa příjemce uvedeného sýra a číslo šarže výrobku. Ihned dne 9.9.2016 provedla KVS šetření, při kterém bylo zjištěno, že podnikatelka si koupila kromě dalších položek v METRU v Linci pouze jedno balení bio sýra Schlierbacher Bio-Schafcamembert hmotnost 140 g pro svou vlastní spotřebu. Sýr měla toho času v originálním balení uskladněný doma v chladničce. Byla informována o nebezpečnosti výrobku a o možnosti tento výrobek vrátit v místě nákupu, neboť rakouská strana medializovala nebezpečný výrobek a vyzvala kupující, kteří ho mají k dispozici k jeho navrácení.

Státní veterinární správa považuje ochranu spotřebitele za jednu z priorit a bez odkladu řeší každé riziko ohrožení zdraví i malého počtu občanů z potravin živočišného původu (šlo o pouhé jedno balení sýra). 

stazeny-soubor

Odkaz na původní článek