V uplynulém týdnu zjistili veterinární inspektoři v Pardubickém kraji, že výrobce masných výrobků použil k výrobě „ Ostré klobásy“ nepovolenou přídatnou látku obchodního názvu „AnkaRed“ (přírodní červené barvivo z fermentované rýže) původem z Číny.
Vyrábí se fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny. Přesto, že jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena.
Bylo zjištěno, že tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), které jsme případ předali k šetření.
V současné době probíhá ve dvou krajích (Pardubickém a Vysočina) stahování výrobků, do kterých byla tato nepovolená látka přidána.
Zdraví lidí sice ohroženo není, nicméně fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, a proto potraviny vyrobené s jejím použitím nelze uvádět na trh.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS