CS / EN
26.03.2003

O zdravotní nezávadnosti a kvalitě

Zákazník, který nakupuje v některých obchodních řetězcích hovězí maso, aby měl ostříží zrak anebo raději lupu. Ano, všechny balíčky jsou označeny etiketou, kde je napsáno všechno, co tam má být. V některých případech však ten pro zákazníka nejdůležitější údaj, a to údaj o stáří poraženého kusu, je opravdu maličkými písmenky.

Poučení pro zákazníka – když není tento údaj na první pohled zřetelný, je jasné, že se prodejce nemá čím chlubit a prodává starou krávu!
Dokonce je možné se setkat s tím, že ve všech pultech je prodávaná stará pětiletá kráva za cenu, za kterou se prodává i mladé hovězí z býka z výkrmu. A ještě vrchol, v jednom z pultů se objeví „nabídka hovězí kýty“, zlevněná o dvacetikorunu, a je to ta samá stařena, jejíž svíčkovou lze o čtyři kroky dále koupit za více než tři sta korun.

Jsou samozřejmě obchody a obchodní řetězce, kde je vše značeno pořádně, že zákazník nemusí používat zvětšovacích skel, a je jich většina. O to více překvapí takovýto ubohý způsob, jak vydělat na sice zdravotně nezávadném zboží, ale s ohledem na kvalitu, na zboží méně hodnotném.

Státní veterinární správa s uspokojením hodnotí, že zboží je označováno v souladu se zněním zákona. Upozorňuje však i na etiku prodeje. To znamená, že pokud zákon neurčuje velikost písma při označování výrobků, měl by ten, kdo je označuje, počítat s tím, že ne každý chodí do obchodu s hodinářskou lupou. Anebo je potřeba i toto vtělit do zákona?

Odkaz na původní článek