CS / EN

Vybrané právní předpisy Číny – potraviny

Vývozce je povinen si vždy předem ověřit aktuální podmínky, jejichž splnění vyžaduje třetí země dovozu.

Informace zde uvedené slouží jen jako vodítko.

Seznamy jsou pouze orientační, nemusejí být aktuální.

Překlady předpisů jsou neoficiální, závazné je originální čínské znění.

 

CIFER registr zahraničních výrobců potravin dovážených do Číny: https://ciferquery.singlewindow.cn/

 

VYBRANÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY ČÍNY POTRAVINY

ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PŘEDPISY

Zákon o bezpečnosti potravin (2009, 2015, 2018, 2021)
Prováděcí předpisy k zákonu o bezpečnosti potravin (2019)
Vyhláška GACC č. 248 (2021) (108,7 KB)
− vyhlášení ustanovení Čínské lidové republiky o registraci zámořských výrobců dovážených potravin
Vyhláška GACC č. 249 (2021) (179,0 KB)
− vyhlášení opatření Čínské lidové republiky pro zajištění bezpečnosti dovážených a vyvážených potravin
Oznámení GACC č. 103 (2021) (259,4 KB)
− implementace ustanovení vyhlášek č. 248 a č. 249
Oznámení GACC č. 114 (2021) − požadavky související s kontrolou a karanténou dovážených mléčných výrobků

NÁRODNÍ STANDARDY PRO BEZPEČNOST POTRAVIN

Potraviny vyvážené do Číny musejí být v souladu s příslušnými čínskými národními standardy.

Seznam národních standardů pro bezpečnost potravin (listopad 2022) ZDE (2,0 MB)

Základní hygienické standardy pro potraviny
GB 2761-2017 Maximální limity mykotoxinů v potravinách
GB 2762-2017 Maximální limity cizorodých látek v potravinách
GB 2763-2021 Maximální limity reziduí pesticidů v potravinách
GB 2763.1-2022 Maximální limity reziduí 112 pesticidů v potravinách
GB 29921-2021 (558,3 KB)
Limity patogenů v balených potravinách
GB 31650-2019 Maximální limity reziduí veterinárních léčiv v potravinách
GB 31650.1-2022 Maximální limity reziduí 41 veterinárních léčiv v potravinách
GB 31607-2021 Limity patogenů ve volně ložených potravinách k přímé spotřebě
GB 5749-2006 (158,2 KB)
Standard kvality pitné vody
GB 15193.1-2014 (192,5 KB)
Postupy pro toxikologické hodnocení potravin
Standardy správné hygienické a výrobní praxe pro potraviny
GB/T 27341-2009 (589,6 KB)
HACCP – obecné požadavky pro potravinářské podniky
GB 14881-2013 (451,9 KB)
Obecné hygienické nařízení pro výrobu potravin
GB 29923-2013 (257,3 KB)
Správná výrobní praxe pro potraviny pro zvláštní lékařské účely
GB 31605-2020 Hygienické specifikace logistiky u potravin chladícího řetězce
GB 31621-2014 (119,4 KB)
Zásady hygienické praxe v potravinářských procesech
GB 31653-2021 Zásady praxe pro prevenci a snižování kontaminace potravin aflatoxiny
GB 8950-2016 Zásady hygienické praxe pro výrobu konzervovaných potravin
GB 18524-2016 (176,2 KB)
Zásady hygienické praxe pro ozařování potravin
Standardy pro mléko a mléčné výrobky
GB 12693-2010 (134,6 KB)
Správná výrobní praxe pro mléčné výrobky
GB/T 27342-2009 (166,9 KB)
Požadavky na HACCP v mlékárnách
GB 5420-2021  (179,0 KB)
Sýry
GB 11674-2010 (44,2 KB)
Sušená syrovátka a sušený syrovátkový protein
GB 13102-2010  (36,5 KB)
Zahuštěné (odpařené) mléko, slazené kondenzované mléko a formulované kondenzované mléko
GB 19301-2010 (68,7 KB)
Syrové mléko
GB 19302-2010 (108,9 KB)
Fermentované mléko
GB 19644-2010 (66,0 KB)
Sušené mléko
GB 19645-2010 (101,1 KB)
Pasterizované mléko
GB 19646-2010 (85,3 KB)
Smetana, máslo a bezvodý mléčný tuk
GB 25190-2010 (92,7 KB)
Sterilizované mléko
GB 25191-2010 (51,5 KB)
Modifikované mléko
GB 25192-2022 (622,6 KB)
Zpracované sýry a sýrové výrobky
Standardy pro jiné vybrané druhy potravin
GB 7098-2015 (188,0 KB)
Konzervované potraviny
GB 10769-2010 (76,6 KB)
Příkrmy na bázi obilovin pro kojence a malé děti
GB 10770-2010 (71,7 KB)
Konzervované příkrmy pro kojence a malé děti
GB 16740-2014 Zdravá výživa
GB 24154-2015 Obecný standard pro sportovní výživu
GB 25595-2018 Laktóza
GB 25596-2010 Obecná pravidla pro kojeneckou výživu pro zvláštní lékařské účely
GB 29922-2013 (286,3 KB)
Potraviny pro zvláštní lékařské účely
GB 31638-2016 (118,2 KB)
Kasein
GB 31645-2018 Kolagenní peptidy
GB 22570-2014 (121,1 KB)
Doplňky pro komplementární výživu
Mikrobiologická vyšetření potravin
GB 4789.1-2016 (144,9 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Obecné
GB 4789.26-2013 (401,9 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Testování komerční sterility
GB 4789.2-2016 (183,4 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Počet aerobních mikroorganismů
GB 4789.3-2016 (380,5 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Stanovení počtu koliformních baktérií
GB 4789.4-2016 (387,0 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Salmonely
GB 4789.10-2016 (270,6 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Staphylococcus aureus
GB 4789.15-2016 Mikrobiologické vyšetření potravin: Stanovení počtu spor plísní a kvasinek
GB 4789.18-2010 (192,5 KB)
Mikrobiologické vyšetření potravin: Mléko a mléčné výrobky
GB 4789.30-2016 Mikrobiologické vyšetření potravin: Listeria monocytogenes
GB 4789.34-2016 Mikrobiologické vyšetření potravin: Bifidobakterie
GB 4789.35-2016 Mikrobiologické vyšetření potravin: Bakterie mléčného kvašení
GB 4789.40-2016 Mikrobiologické vyšetření potravin: Cronobacter (Enterobacter sakazakii)
Fyzikální a chemická vyšetření potravin
GB 22031-2010 (197,0 KB)
Stanovení obsahu přidaného citrátu v sýrech a tavených sýrových výrobcích
GB 22255-2014 (222,9 KB)
Stanovení sukralózy v potravinách
GB 5413.5-2010 (99,0 KB)
Stanovení obsahu laktózy a sacharózy v potravinách pro kojence a malé děti, v mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.6-2010 (100,4 KB)
Stanovení obsahu nerozpustné vlákniny v potravinách pro kojence a malé děti, v mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.14-2010 (135,0 KB)
Stanovení obsahu vitamínu B12 v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.18-2010 (126,1 KB)
Stanovení obsahu vitamínu C v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.29-2010 (293,0 KB)
Stanovení rozpustnosti v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.30-2016 (173,1 KB)
Stanovení obsahu nečistot v mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.36-2010 (123,1 KB)
Stanovení obsahu trans mastných kyselin v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích
GB 5413.38-2016 Stanovení bodu mrznutí syrového mléka v potravinách
GB 5413.39-2010 (67,8 KB)
Stanovení obsahu celkové tukuprosté sušiny v mléku a mléčných výrobcích
GB 5009.2-2016 Stanovení relativní hustoty potravin
GB 5009.3-2016 (284,0 KB)
Stanovení vlhkosti v potravinách
GB 5009.4-2016 Stanovení obsahu popelovin v potravinách
GB 5009.5-2016 (176,1 KB)
Stanovení obsahu bílkovin v potravinách
GB 5009.6-2016 (245,4 KB)
Stanovení obsahu tuku v potravinách
GB 5009.12-2017 Stanovení obsahu olova v potravinách
GB 5009.13-2017 Stanovení obsahu mědi v potravinách
GB 5009.14-2017 Stanovení obsahu zinku v potravinách
GB 5009.15-2014 (218,8 KB)
Stanovení kadmia v potravinách
GB 5009.16-2014 (224,5 KB)
Stanovení cínu v potravinách
GB 5009.22-2016 Stanovení obsahu aflatoxinů skupin B a G v potravinách
GB 5009.24-2016 (389,4 KB)
Stanovení obsahu aflatoxinů skupiny M v potravinách
GB 5009.28-2016 Stanovení obsahu kyseliny benzoové, kyseliny sorbové a sodné soli sacharinu v potravinách
GB 5009.33-2016 Stanovení obsahu dusitanů a dusičnanů v potravinách
GB 5009.44-2016 Stanovení obsahu chloridů v potravinách
GB 5009.82-2016 Stanovení obsahu vitamínů A, D a E v potravinách
GB 5009.83-2016 Stanovení obsahu karotenu v potravinách
GB 5009.84-2016 Stanovení obsahu vitamínu B1 v potravinách
GB 5009.85-2016 Stanovení obsahu vitamínu B2 v potravinách
GB 5009.87-2016 Stanovení obsahu fosforu v potravinách
GB 5009.89-2016 Stanovení obsahu niacinu a nikotinamidu v potravinách
GB 5009.90-2016 (121,0 KB)
Stanovení obsahu železa v potravinách
GB 5009.91-2017 Stanovení obsahu draslíku a sodíku v potravinách
GB 5009.92-2016 Stanovení obsahu vápníku v potravinách
GB 5009.93-2017 Stanovení obsahu selenu v potravinách
GB 5009.123-2014 (142,9 KB)
Stanovení chromu v potravinách
GB 5009.154-2016 Stanovení obsahu vitamínu B6 v potravinách
GB 5009.158-2016 Stanovení obsahu vitamínu K1 v potravinách
GB 5009.168-2016 Stanovení obsahu mastných kyselin v potravinách
GB 5009.169-2016 Stanovení obsahu taurinu v potravinách
GB 5009.190-2014 (684,4 KB)
Stanovení indikativního obsahu PCB v potravinách
GB 5009.204-2014 (337,2 KB)
Stanovení akrylamidu v potravinách
GB 5009.210-2016 Stanovení obsahu kyseliny pantotenové v potravinách
GB 5009.211-2014 Stanovení obsahu folátů v potravinách
GB 5009.223-2014 (189,1 KB)
Stanovení uretanu v potravinách
GB 5009.239-2016 (234,6 KB)
Stanovení kyselosti v potravinách
GB 5009.241-2017 Stanovení obsahu hořčíku v potravinách
GB 5009.242-2017 Stanovení obsahu manganu v potravinách
GB 5009.259-2016 Stanovení obsahu biotinu v potravinách
GB 5009.267-2016 Stanovení obsahu jódu v potravinách
GB 5009.268-2016 Stanovení obsahu některých prvků v potravinách
GB 5009.270-2016 Stanovení obsahu inositolu v potravinách
Přídatné látky a aromata, nutriční fortifikační látky v potravinách
GB 2760-2014 Standard pro používání přídatných látek v potravinách
GB 29924-2013 Obecný standard pro značení přídatných látek v potravinách
GB 26687-2011/XG1-2012 Obecný standard pro složené přídatné látky v potravinách
GB 31647-2018 Obecná hygienická pravidla pro výrobu přídatných látek v potravinách
GB 29938-2020 Obecný standard pro aromata
GB 30616-2020 Přídatná ochucovadla v potravinách (složená aromata)
GB 14880-2012 (294,7 KB)
Standard pro používání nutričních fortifikačních látek v potravinách
Označování potravin
GB 7718-2011 (190,9 KB)
Obecný standard pro označování balených potravin
GB 28050-2011 (249,4 KB)
Nutriční štítky u balených potravin
GB 13432-2013 (81,9 KB)
Označování balených potravin pro zvláštní dietní účely
Standardy pro obaly a balení potravin
GB 4806.1-2016 Obecné požadavky na bezpečnost materiálů a předmětů přicházející do styku s potravinami
GB 31603-2015 Obecné hygienické předpisy pro materiály přicházející do styku s potravinami a související produkty
GB 31604.1-2015 Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami – obecné zásady pro migrační testy
GB 31604.8-2021 Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami – stanovení celkové migrace
GB 4806.5-2016 Výrobky ze skla
GB 4806.6-2016 Umělé pryskyřice používané ve styku s potravinami
GB 4806.7-2016 Plastové materiály a předměty používané ve styku s potravinami
GB 4806.8-2016 Papírové a lepenkové materiály a předměty používané ve styku s potravinami
GB 4806.9-2016 Kovové materiály a předměty používané ve styku s potravinami
GB 4806.10-2016 Nátěry a nátěrové vrstvy používané ve styku s potravinami
GB 9685-2016 Standard pro použití aditiv v materiálech a předmětech přicházejících do styku s potravinami
GB 14930.1-2015 Detergenty
GB 14930.2-2012 Dezinfekce

 

Odkaz na původní článek