Vývozce je povinen si vždy předem ověřit aktuální podmínky, jejichž splnění vyžaduje třetí země dovozu.
Informace zde uvedené slouží jen jako vodítko.
Seznamy jsou pouze orientační, nemusejí být aktuální.
Překlady předpisů jsou neoficiální, závazné je originální čínské znění.
CIFER registr zahraničních výrobců potravin dovážených do Číny: https://ciferquery.singlewindow.cn/
VYBRANÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY ČÍNY − POTRAVINY
ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PŘEDPISY
Zákon o bezpečnosti potravin (2009, 2015, 2018, 2021) |
Prováděcí předpisy k zákonu o bezpečnosti potravin (2019) |
Vyhláška GACC č. 248 (2021) (108,7 KB) − vyhlášení ustanovení Čínské lidové republiky o registraci zámořských výrobců dovážených potravin |
Vyhláška GACC č. 249 (2021) (179,0 KB) − vyhlášení opatření Čínské lidové republiky pro zajištění bezpečnosti dovážených a vyvážených potravin |
Oznámení GACC č. 103 (2021) (259,4 KB) − implementace ustanovení vyhlášek č. 248 a č. 249 |
Oznámení GACC č. 114 (2021) − požadavky související s kontrolou a karanténou dovážených mléčných výrobků |
NÁRODNÍ STANDARDY PRO BEZPEČNOST POTRAVIN
Potraviny vyvážené do Číny musejí být v souladu s příslušnými čínskými národními standardy.
Seznam národních standardů pro bezpečnost potravin (listopad 2022)
ZDE (2,0 MB)
Základní hygienické standardy pro potraviny | |
GB 2761-2017 | Maximální limity mykotoxinů v potravinách |
GB 2762-2017 | Maximální limity cizorodých látek v potravinách |
GB 2763-2021 | Maximální limity reziduí pesticidů v potravinách |
GB 2763.1-2022 | Maximální limity reziduí 112 pesticidů v potravinách |
GB 29921-2021 (558,3 KB) |
Limity patogenů v balených potravinách |
GB 31650-2019 | Maximální limity reziduí veterinárních léčiv v potravinách |
GB 31650.1-2022 | Maximální limity reziduí 41 veterinárních léčiv v potravinách |
GB 31607-2021 | Limity patogenů ve volně ložených potravinách k přímé spotřebě |
GB 5749-2006 (158,2 KB) |
Standard kvality pitné vody |
GB 15193.1-2014 (192,5 KB) |
Postupy pro toxikologické hodnocení potravin |
Standardy správné hygienické a výrobní praxe pro potraviny | |
GB/T 27341-2009 (589,6 KB) |
HACCP – obecné požadavky pro potravinářské podniky |
GB 14881-2013 (451,9 KB) |
Obecné hygienické nařízení pro výrobu potravin |
GB 29923-2013 (257,3 KB) |
Správná výrobní praxe pro potraviny pro zvláštní lékařské účely |
GB 31605-2020 | Hygienické specifikace logistiky u potravin chladícího řetězce |
GB 31621-2014 (119,4 KB) |
Zásady hygienické praxe v potravinářských procesech |
GB 31653-2021 | Zásady praxe pro prevenci a snižování kontaminace potravin aflatoxiny |
GB 8950-2016 | Zásady hygienické praxe pro výrobu konzervovaných potravin |
GB 18524-2016 (176,2 KB) |
Zásady hygienické praxe pro ozařování potravin |
Standardy pro mléko a mléčné výrobky | |
GB 12693-2023 (818,5 KB) |
Správná výrobní praxe pro mléčné výrobky |
GB/T 27342-2009 (166,9 KB) |
Požadavky na HACCP v mlékárnách |
GB 5420-2021 (179,0 KB) |
Sýry |
GB 11674-2010 (44,2 KB) |
Sušená syrovátka a sušený syrovátkový protein |
GB 13102-2010 (36,5 KB) |
Zahuštěné (odpařené) mléko, slazené kondenzované mléko a formulované kondenzované mléko |
GB 19301-2010 (68,7 KB) |
Syrové mléko |
GB 19302-2010 (108,9 KB) |
Fermentované mléko |
GB 19644-2010 (66,0 KB) |
Sušené mléko |
GB 19645-2010 (101,1 KB) |
Pasterizované mléko |
GB 19646-2010 (85,3 KB) |
Smetana, máslo a bezvodý mléčný tuk |
GB 25190-2010 (92,7 KB) |
Sterilizované mléko |
GB 25191-2010 (51,5 KB) |
Modifikované mléko |
GB 25192-2022 (622,6 KB) |
Zpracované sýry a sýrové výrobky |
Standardy pro jiné vybrané druhy potravin | |
GB 7098-2015 (188,0 KB) |
Konzervované potraviny |
GB 10769-2010 (76,6 KB) |
Příkrmy na bázi obilovin pro kojence a malé děti |
GB 10770-2010 (71,7 KB) |
Konzervované příkrmy pro kojence a malé děti |
GB 16740-2014 | Zdravá výživa |
GB 24154-2015 | Obecný standard pro sportovní výživu |
GB 25595-2018 | Laktóza |
GB 25596-2010 | Obecná pravidla pro kojeneckou výživu pro zvláštní lékařské účely |
GB 29922-2013 (286,3 KB) |
Potraviny pro zvláštní lékařské účely |
GB 31638-2016 (118,2 KB) |
Kasein |
GB 31645-2018 | Kolagenní peptidy |
GB 22570-2014 (121,1 KB) |
Doplňky pro komplementární výživu |
Mikrobiologická vyšetření potravin | |
GB 4789.1-2016 (144,9 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Obecné |
GB 4789.26-2013 (401,9 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Testování komerční sterility |
GB 4789.2-2016 (183,4 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Počet aerobních mikroorganismů |
GB 4789.3-2016 (380,5 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Stanovení počtu koliformních baktérií |
GB 4789.4-2016 (387,0 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Salmonely |
GB 4789.10-2016 (270,6 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Staphylococcus aureus |
GB 4789.15-2016 | Mikrobiologické vyšetření potravin: Stanovení počtu spor plísní a kvasinek |
GB 4789.18-2010 (192,5 KB) |
Mikrobiologické vyšetření potravin: Mléko a mléčné výrobky |
GB 4789.30-2016 | Mikrobiologické vyšetření potravin: Listeria monocytogenes |
GB 4789.34-2016 | Mikrobiologické vyšetření potravin: Bifidobakterie |
GB 4789.35-2016 | Mikrobiologické vyšetření potravin: Bakterie mléčného kvašení |
GB 4789.40-2016 | Mikrobiologické vyšetření potravin: Cronobacter (Enterobacter sakazakii) |
Fyzikální a chemická vyšetření potravin | |
GB 22031-2010 (197,0 KB) |
Stanovení obsahu přidaného citrátu v sýrech a tavených sýrových výrobcích |
GB 22255-2014 (222,9 KB) |
Stanovení sukralózy v potravinách |
GB 5413.5-2010 (99,0 KB) |
Stanovení obsahu laktózy a sacharózy v potravinách pro kojence a malé děti, v mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.6-2010 (100,4 KB) |
Stanovení obsahu nerozpustné vlákniny v potravinách pro kojence a malé děti, v mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.14-2010 (135,0 KB) |
Stanovení obsahu vitamínu B12 v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.18-2010 (126,1 KB) |
Stanovení obsahu vitamínu C v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.29-2010 (293,0 KB) |
Stanovení rozpustnosti v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.30-2016 (173,1 KB) |
Stanovení obsahu nečistot v mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.36-2010 (123,1 KB) |
Stanovení obsahu trans mastných kyselin v potravinách pro kojence a malé děti, mléku a mléčných výrobcích |
GB 5413.38-2016 | Stanovení bodu mrznutí syrového mléka v potravinách |
GB 5413.39-2010 (67,8 KB) |
Stanovení obsahu celkové tukuprosté sušiny v mléku a mléčných výrobcích |
GB 5009.2-2016 | Stanovení relativní hustoty potravin |
GB 5009.3-2016 (284,0 KB) |
Stanovení vlhkosti v potravinách |
GB 5009.4-2016 | Stanovení obsahu popelovin v potravinách |
GB 5009.5-2016 (176,1 KB) |
Stanovení obsahu bílkovin v potravinách |
GB 5009.6-2016 (245,4 KB) |
Stanovení obsahu tuku v potravinách |
GB 5009.12-2017 | Stanovení obsahu olova v potravinách |
GB 5009.13-2017 | Stanovení obsahu mědi v potravinách |
GB 5009.14-2017 | Stanovení obsahu zinku v potravinách |
GB 5009.15-2014 (218,8 KB) |
Stanovení kadmia v potravinách |
GB 5009.16-2014 (224,5 KB) |
Stanovení cínu v potravinách |
GB 5009.22-2016 | Stanovení obsahu aflatoxinů skupin B a G v potravinách |
GB 5009.24-2016 (389,4 KB) |
Stanovení obsahu aflatoxinů skupiny M v potravinách |
GB 5009.28-2016 | Stanovení obsahu kyseliny benzoové, kyseliny sorbové a sodné soli sacharinu v potravinách |
GB 5009.33-2016 | Stanovení obsahu dusitanů a dusičnanů v potravinách |
GB 5009.44-2016 | Stanovení obsahu chloridů v potravinách |
GB 5009.82-2016 | Stanovení obsahu vitamínů A, D a E v potravinách |
GB 5009.83-2016 | Stanovení obsahu karotenu v potravinách |
GB 5009.84-2016 | Stanovení obsahu vitamínu B1 v potravinách |
GB 5009.85-2016 | Stanovení obsahu vitamínu B2 v potravinách |
GB 5009.87-2016 | Stanovení obsahu fosforu v potravinách |
GB 5009.89-2016 | Stanovení obsahu niacinu a nikotinamidu v potravinách |
GB 5009.90-2016 (121,0 KB) |
Stanovení obsahu železa v potravinách |
GB 5009.91-2017 | Stanovení obsahu draslíku a sodíku v potravinách |
GB 5009.92-2016 | Stanovení obsahu vápníku v potravinách |
GB 5009.93-2017 | Stanovení obsahu selenu v potravinách |
GB 5009.123-2014 (142,9 KB) |
Stanovení chromu v potravinách |
GB 5009.154-2016 | Stanovení obsahu vitamínu B6 v potravinách |
GB 5009.158-2016 | Stanovení obsahu vitamínu K1 v potravinách |
GB 5009.168-2016 | Stanovení obsahu mastných kyselin v potravinách |
GB 5009.169-2016 | Stanovení obsahu taurinu v potravinách |
GB 5009.190-2014 (684,4 KB) |
Stanovení indikativního obsahu PCB v potravinách |
GB 5009.204-2014 (337,2 KB) |
Stanovení akrylamidu v potravinách |
GB 5009.210-2016 | Stanovení obsahu kyseliny pantotenové v potravinách |
GB 5009.211-2014 | Stanovení obsahu folátů v potravinách |
GB 5009.223-2014 (189,1 KB) |
Stanovení uretanu v potravinách |
GB 5009.239-2016 (234,6 KB) |
Stanovení kyselosti v potravinách |
GB 5009.241-2017 | Stanovení obsahu hořčíku v potravinách |
GB 5009.242-2017 | Stanovení obsahu manganu v potravinách |
GB 5009.259-2016 | Stanovení obsahu biotinu v potravinách |
GB 5009.267-2016 | Stanovení obsahu jódu v potravinách |
GB 5009.268-2016 | Stanovení obsahu některých prvků v potravinách |
GB 5009.270-2016 | Stanovení obsahu inositolu v potravinách |
Přídatné látky a aromata, nutriční fortifikační látky v potravinách | |
GB 2760-2014 | Standard pro používání přídatných látek v potravinách |
GB 29924-2013 | Obecný standard pro značení přídatných látek v potravinách |
GB 26687-2011/XG1-2012 | Obecný standard pro složené přídatné látky v potravinách |
GB 31647-2018 | Obecná hygienická pravidla pro výrobu přídatných látek v potravinách |
GB 29938-2020 | Obecný standard pro aromata |
GB 30616-2020 | Přídatná ochucovadla v potravinách (složená aromata) |
GB 14880-2012 (294,7 KB) |
Standard pro používání nutričních fortifikačních látek v potravinách |
Označování potravin | |
GB 7718-2011 (190,9 KB) |
Obecný standard pro označování balených potravin |
GB 28050-2011 (249,4 KB) |
Nutriční štítky u balených potravin |
GB 13432-2013 (81,9 KB) |
Označování balených potravin pro zvláštní dietní účely |
Standardy pro obaly a balení potravin | |
GB 4806.1-2016 | Obecné požadavky na bezpečnost materiálů a předmětů přicházející do styku s potravinami |
GB 31603-2015 | Obecné hygienické předpisy pro materiály přicházející do styku s potravinami a související produkty |
GB 31604.1-2015 | Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami – obecné zásady pro migrační testy |
GB 31604.8-2021 | Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami – stanovení celkové migrace |
GB 4806.5-2016 | Výrobky ze skla |
GB 4806.6-2016 | Umělé pryskyřice používané ve styku s potravinami |
GB 4806.7-2016 | Plastové materiály a předměty používané ve styku s potravinami |
GB 4806.8-2016 | Papírové a lepenkové materiály a předměty používané ve styku s potravinami |
GB 4806.9-2016 | Kovové materiály a předměty používané ve styku s potravinami |
GB 4806.10-2016 | Nátěry a nátěrové vrstvy používané ve styku s potravinami |
GB 9685-2016 | Standard pro použití aditiv v materiálech a předmětech přicházejících do styku s potravinami |
GB 14930.1-2015 | Detergenty |
GB 14930.2-2012 | Dezinfekce |