CS / EN
15.04.2002

Po jednání SVS ČR – změny k lepšímu

Po polojasnu až zamračenu ve vztazích se Slovenskem se vyjasňuje. Tepelně opracované výrobky z hovězího masa budou smět být vyváženy z ČR na Slovensko bez omezení.

To je významné zejména pro ty, kteří vyvážejí výrobky na bázi bujónu. Dnes před čtrnáctou hodinou hovořil Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy s náměstkem ředitele slovenské veterinární správy, Dušanem Hlinkou, a domluvili se, že omezení vývozu českého skotu a hovězího na Slovensko se bude týkat jen živého skotu, čerstvého masa a tepelně neopracovaných a nikoli tepelně opracovaných výrobků z něj. Zmírnění nad rámec této dohody případně dohodnou ministři zemědělství. Stejně tak dochází ke změně v avizovaném zpřísnění podmínek pro vývoz českých prasat, drůbeže, masa a výrobků z něho na Slovensko. Omezení se budou týkat živých jatečných zvířat a vepřového masa a nikoli výrobků, ať již tepelně opracovaných nebo neopracovaných. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) podle dohody z 11. duba uzavřené v Brně zaslala na SVS ČR pět dovozních certitifikátů (veterinárních osvědčení pro dovoz), které naše Státní veterinární správa nyní rozesílá na všechny okresní veterinární správy a pohraniční veterinární stanice spolu s informací týkající se i změněných podmínek dovozu a vývozu hovězího masa. Vyvážet tepelně opracované výrobky z hovězího masa by mělo být možné od 16. dubna, s vývozy výrobků z vepřového a drůbežího masa je pak možné podle slovenské veterinární správy počítat až od 22. dubna. „Pokud stejné informace obdrží i pohraniční veterinární správy slovenské, jak Dušan Hlinka přislíbil, měl by se oživit obchod s tepelně opracovanými výrobky z hovězího masa, stejně tak z jakýmikoli výrobky z vepřového a drůbežího masa,“ řekl Josef Holejšovský. V omezení vývozu na Slovensko jakýchkoli jatečných zvířat krmených masokostní moučkou vyrobenou z kadáverů se nic nemění. Jde o prasata a drůbež. Zde slovenská strana trvá, na rozdíl od EU, na uplatňování zákazu krmení masokostní moučkou z kadáverů i u dovozů.

Odkaz na původní článek