Od 1.srpna k nám maso z evropské drůbeže smí, ale pouze na základě nově stanovených veterinárních podmínek dovozu.
Státní veterinární správa ČR dne 11. 7. zakázala dovoz i reexport drůbežího masa z celé EU v souvislosti s u nás nepovolenou úpravou jatečných těl drůbeže pomocí hovězí bílkoviny, aby se zvýšila schopnost zadržování vody v mase. Jak se dnes ukazuje, tuto evropskou aféru vyvolaly spekulace britského seriózního deníku The Guardian, který hovězí bílkovinu v kuřatech dal do souvislosti s nebezpečím BSE, což je opravdu spekulace poněkud iluzorní. Od prvního srpna je tedy možné do ČR dovážet čerstvé maso drůbeže za splnění nově, precizněji, stanovených dovozních podmínek, které žadatelům o dovoz do ČR vydají, jak je obvyklý postup, příslušné veterinární správy. Ve stávajících dovozních podmínkách totiž nebyl požadavek na zohlednění výše zmíněné úpravy jatečných těl drůbeže uveden.