Ti, kdo zacházejí s potravinami, v našem případě s potravinami živočišného původu, dobře vědí, že musejí věnovat pozornost hygieně obecně, a to znamená na prvním místě hygieně osobní. A sem patří i hygiena rukou.
V poslední době je při úpravě nehtů módní a pro někoho atraktivní pořídit si „nastavovací“ nehty. Tyto tzv. gelové nehty se tvoří nanášením vrstev gelu na přírodní nehty, které se vzájemně spojí a vytvoří pevný nehet. Avšak v závěrečné fázi se tyto nehty lakují, případně dále zdobí. A zde hrozí riziko.
Citujme z Vyhlášky č. 137/2004 Sb., v platném znění, která v § 50 v písm. e) stanovuje, že pro provozování stravovacích služeb, výrobu potravin a uvádění potravin do oběhu musí být mimo jiné zajištěna péče o ruce, nehty na rukou musí být ostříhané na krátko, čisté, bez lakování.
Proto považujeme za vhodné zejména v případech „vylepšených“ nehtů apelovat na to, aby pracovnice, které nosí gelové nehty a pracují v provozech vykonávající činnost epidemiologicky závažnou, používaly jednorázové rukavice, neboť ve většině případů se opravdu nejedná o nehty ostříhané na krátko a bez lakování.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR