CS / EN
27.03.2008

Psa si u nás v restauraci nedáte

Na základě některých málo šťastných citací v médiích může mít někdo dojem, že není nic neobvyklého si poručit v restauraci maso z „Bobíka“. Není to možné, a to ani z Bobíka, ani z Alíka.  Pes není jatečné zvíře a jeho maso slovy zákona „není určeno k výživě lidí“.

Nelze tedy v žádném případě uvádět psí maso nebo jiné živočišné produkty, například sádlo, tzv. do oběhu. To znamená, že ani  není možný chov psů tzv. na maso. Podle zákona na ochranu zvířat lze porazit, tj. usmrtit pro potravinářské účely jen jatečné zvíře. Pes mezi „jatečnými zvířaty“ v našich předpisech ani v předpisech jiných států EU není uveden. Navíc v EU platí směrnice, která zakazuje ze psů a koček získávat kůže nebo jiné produkty pro výrobu spotřebního zboží, a takové zboží se nesmí ani vyrábět, ani dovážet.

Na druhou stranu je třeba konstatovat, že jsou i mezi Čechy, Moravany a Slezany tací, kteří nedají na kulinářské zvláštnosti dopustit. Pokud tak činí, činí tak ale tzv. „ve své domácnosti“, a tam státní veterinární dozor „nevidí“. Orgány státního veterinárního dozoru vykonávají dozor nad potravinami živočišného původu, které se uvádějí do tržní sítě, tudíž nekontrolují zdravotní nezávadnost ani domácí drůbeže, ani králíků, které lidé zkonzumují ve své domácnosti. Veterinární dozor může zasáhnout na základě podání, stížnosti či upozornění, že je podezření na týrání nebo nepovolený způsob usmrcení, a je jedno, zda jde o králíka, prase, drůbež, koně nebo zmíněného psa. Takový případ se pak řeší společně s obcí a policií. Veterinární správa pak obci podává návrh na řešení a přijetí opatření. Přičemž má obec místně příslušnou krajskou veterinární správu zpravit o tom, jak byl konkrétní případ řešen.

V současné době i v ČR žijící etnika, u nichž jsou obvyklé pro nás neznámé návyky, musejí počítat s tím, že musejí respektovat naši, tj. i evropskou legislativu, což znamená neuvádět zákonem nepovolené potraviny živočišného původu do oběhu, tj. do tržní sítě.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Odkaz na původní článek