CS / EN
06.03.2018

Řeznictví v Hodoníně vydávalo polské kuřecí za české

Státní veterinární správa /SVS/ odhalila při kontrole v prodejně malého řeznictví v Hodoníně několik závažných porušení předpisů – mimo jiné klamavé značení prodávaného kuřecího masa a prodej prošlých vnitřností. Porušení zákona o potravinách a veterinárního zákona bude s provozovatelem řešeno v rámci správního řízení. Za prodej klamavě značených a prošlých potravin je dle platné legislativy maximální pokuta až 50 milionů Kč.

V chladicí vitríně v prodejně a ve skladovací prostorech bylo nalezeno téměř 20 kg prošlého kuřecího masa a kuřecích jater. Při bližší kontrole dodacích listů byly zjištěny nesrovnalosti. Konkrétně kontrola zjistila, že část jater byla dodána do prodejny již dříve v čerstvé formě, následně byla provozovatelem zamrazena a poté opět rozmrazena a prodávána jako čerstvá. Tento způsob nakládání s živočišnými potravinami legislativa zakazuje, představuje totiž pro spotřebitele zdravotní riziko. SVS proto provedla znehodnocení prošlých produktů a nařídila jejich likvidaci na náklady provozovatele.

Při kontrole dodacích listů bylo dále zjištěno, že část drůbežích produktů nacházejících se v chladicí vitríně není v těchto dokladech uvedena. Provozovatel přiznal, že v prodejně dochází k porcování kuřat a jejich vykosťování, avšak k této činnosti není provozovna u krajské veterinární správy registrována. Další závažné nedostatky byly zjištěny u označování nebaleného kuřecího masa, u kterého provozovatel uváděl jméno jiného dodavatele, než který byl uveden na dodacích listech.

U 50 kilogramů nabízeného kuřecího masa bylo zjištěno klamavé označení. Prodejce je vydával za české, přestože stejně jako zbytek kuřecího masa, který byl naopak označen správně, pocházelo z Polska. Tímto jednáním  se podnikatel dopustil závažného přestupku – klamání spotřebitele.

 

 

Odkaz na původní článek