Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou letos podobně jako v předchozích letech kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů. SVS eviduje k 19. prosinci v rámci celé ČR téměř 2400 prodejních míst. Veterinární inspektoři zkontroluji přibližně 30 % prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami a na hygienické podmínky prodeje.
Aby měly krajské veterinární správy (KVS) přehled, kolik stánků s kapry se na území jejich regionu objeví a kde se budou nacházet a mohly tak plánovat kontroly prodejců, mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje podat o tom příslušné KVS ohlášení. Letos se nejvíce prodejců nahlásilo v Jihomoravském kraji 338, v Moravskoslezském kraji 329 a ve Středočeském kraji – 308. V Praze letos eviduje SVS 251 prodejních míst.
„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Myslím si, že má na to vliv zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.
Ještě než začne prodávat, má každý prodejce povinnost seznámit se s požadavky na prodejní místa, pravidly pro prodej živých ryb a prostudovat si doporučení pro osoby porážející ryby. Uvedené dokumenty jsou k dispozici online na internetových stránkách SVS.
„Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb se musí provádět v odpovídajících hygienických podmínkách. Rovněž podmínky welfare musí být při prodeji dodrženy, kádě musí obsahovat čerstvou protékající nebo okysličovanou vodu a nesmějí být přeplněny,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady
V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. V minulosti SVS například uložila pokutu obchodníkovi, který prodával ryby označené chráněným zeměpisným označením. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, kterého vyprodukovali odborníci z Jihočeské univerzity, jehož maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení.
V loňském roce zkontrolovali veterinární inspektoři přes 900 prodejních míst, což představuje zhruba o 200 více než v předloňském roce. Určitá závada byla zjištěna ve 2,4 % případů. Oproti roku 2016 tak došlo k mírnému zlepšení. Pozitivní informací je, že převládaly závady administrativního charakteru. Nejčetnějším nedostatkem bylo nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě, druhou nejčastější závadou byly chybějící doklady o původu zboží. Jedním z nejzávažnějších byl případ neoprávněného užívání chráněných označení, čímž se dotyčný dopustil klamání spotřebitele.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS