CS / EN
20.12.2018

SVS zkontroluje přibližně 30 procent prodejců vánočních kaprů

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou letos podobně jako v předchozích letech kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů. SVS eviduje k 19. prosinci v rámci celé ČR téměř 2400 prodejních míst. Veterinární inspektoři zkontroluji přibližně 30 % prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami a na hygienické podmínky prodeje.

Aby měly krajské veterinární správy (KVS) přehled, kolik stánků s kapry se na území jejich regionu objeví a kde se budou nacházet a mohly tak plánovat kontroly prodejců, mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje podat o tom příslušné KVS ohlášení. Letos se nejvíce prodejců nahlásilo v Jihomoravském kraji 338, v Moravskoslezském kraji 329 a ve Středočeském kraji – 308. V Praze letos eviduje SVS 251 prodejních míst.

Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Myslím si, že má na to vliv zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ještě než začne prodávat, má každý prodejce povinnost seznámit se s požadavky na prodejní místa, pravidly pro prodej živých ryb a prostudovat si doporučení pro osoby porážející ryby. Uvedené dokumenty jsou k dispozici online na internetových stránkách SVS.

„Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb se musí provádět v odpovídajících hygienických podmínkách. Rovněž podmínky welfare musí být při prodeji dodrženy, kádě musí obsahovat čerstvou protékající nebo okysličovanou vodu a nesmějí být přeplněny,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.  

Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady

V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. V minulosti SVS například uložila pokutu obchodníkovi, který prodával ryby označené chráněným zeměpisným označením. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, kterého vyprodukovali odborníci z Jihočeské univerzity, jehož maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení.

V loňském roce zkontrolovali veterinární inspektoři přes 900 prodejních míst, což představuje zhruba o 200 více než v předloňském roce.  Určitá závada byla zjištěna ve 2,4 % případů. Oproti roku 2016 tak došlo k mírnému zlepšení. Pozitivní informací je, že převládaly závady administrativního charakteru. Nejčetnějším nedostatkem bylo nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě, druhou nejčastější závadou byly chybějící doklady o původu zboží. Jedním z nejzávažnějších byl případ neoprávněného užívání chráněných označení, čímž se dotyčný dopustil klamání spotřebitele.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

 

 

Odkaz na původní článek