CS / EN
15.11.2001

První poznatky z kontrol označování hovězího masa

Jakmile od prvního října nabyla účinnosti vyhláška č. 326/2001 o povinném označování hovězího masa při uvádění na trh, zaměřily se inspektoři okresních a městských veterinárních správ na to, jak jsou její ustanovení v praxi naplňována. Stručně lze říci, že k žádným závažným pochybením nedochází. U hovězího masa je třeba uvádět věkovou kategorii zvířat (tj. zda jde o mladý skot, mladý býk, volek, jalovice nebo kráva), dále pak registrační číslo zvířete, číslo schválení jatek a číslo schválení bourárny, evidenční číslo posledního chovu, datum porážky a u kusu vyšetřeného na BSE číslo laboratoře. Počty kontrol, které uskutečnili inspektoři okresních veterinárních správ, jdou v jednotlivých krajích do stovek. Lze říci, že asi v deseti případech ze stovky uskutečněných kontrol byly zjištěny závady. V říjnu například v Praze provedli inspektoři 279 kontrol speciálně zaměřených na značení hovězího masa v prodejnách a zjistili 22 závad. Tyto závady zjišťovali především v první polovině měsíce, bezprostředně po nabytí účinnosti vyhlášky 326/2001. Nebo například z téměř 700 kontrol v jihomoravském kraji (689) byly v 71 případech zjištěny drobnější závady . Hlavně šlo o závady, které spočívaly v technických problémech při přenosu informací z jatek přímo na pult řeznictví. Zatím nebylo zahájeno žádné správní řízení. Všechny případy byly zatím řešeny domluvou nebo protokolem se stanovením lhůty k odstranění zjištěných závad a následnou kontrolou. Při kontrolách samozřejmě veterinární inspektoři museli odpovídat na různé otázky a řešit konkrétní situace. Například upřesnit, že pokud jde maso přes více bouráren, zejména při dalším zpracovávání, musí být označena poslední bourárna. V dokladech pak musí být dosledovatelné maso až k chovateli. To je také smyslem všech veterinárních opatření. Například již od počátku roku nesmí na jatkách přijmout dobytče, které není identifikovatelné. Musí být průkazně označeno identifikačním číslem. Jinak by bylo poraženo nutně, tj. jako podezřelé, neidentifikovatelné a takové nemůže tudíž jít pro lidskou spotřebu. V obchodních řetězcích, zejména při označování baleného masa prakticky žádný problém neexistuje. Šance řezníků jak konkurovat řetězcům je, a to, že především budou maximálně poctiví a nebudou zavdávat příčinu k podezření z nepoctivosti. A také nadstandardními službami. Za nešťastné lze považovat údajné vyjádření některých řezníků, že nařízení vyhlášky 326/2001 nebudou brát vážně. Při zjištění jakéhokoli, zejména úmyslného špatného, označování mohou orgány veterinárního dozoru ale i Česká zemědělská a potravinářská inspekce uložit pokutu až do výše tří milionů korun. Není-li maso označeno, lze uložit pokutu do milionu (§ 6 zákona o potravinách, č. 110/1997 Sb., v případě nedostatečného označení, to znamená, které by bylo možné posoudit jako klamavé, může pokuta dosahovat až tři miliony korun (opět zákon č. 110/1997 Sb., § 10).

Odkaz na původní článek