Chceme-li, aby to, co do lidských úst vchází bylo bezpečné, musíme být ve veterinárním dozoru důslední. Potraviny živočišného původu jsou dozorovány inspektory veterinárních správ od okamžiku jejich vzniku, tedy od narození zvířat, během jejich života až po porážku zvířat i během jejich zpracování. Inspektoři kontrolují samozřejmě i produkci mléka, vajec i medu. Věrohodnost našeho veterinárního dozoru je v porovnání s některými kandidátskými zeměmi zřetelná – přistoupili jsme k celoplošnému vyšetřování na BSE okamžitě po zjištění prvního pozitivního případu BSE. Počty u nás vyšetřených poražených kusů skotu dosahují desetitisíců, již dokonce překročily 90 tisíc (přesně 91 503) na rozdíl například od Polska a ostatních zemí, kde jde o několik tisíc vyšetření. O těchto skutečnostech se přesvědčil Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR na zasedání zemí CEFTA v uplynulém týdnu v Bukurešti. Důsledně označujeme hovězí maso v obchodech od prvního října, nyní v tomto smyslu upravuje Státní veterinární správa dovozní podmínky pro dovoz hovězího masa. Důslednost spočívá i v tom, že se Státní veterinární správa snaží nediskriminačním způsobem uplatňovat omezení, popřípadě uvolnění pro dovozy. To v tom smyslu, že chce, aby bylo uvolněno k dovozu to, co není ze strany zemí EU omezeno k vývozu od nás. V tomto případě je myšleno hovězí maso.