Zajisté nelze říci, že by naše republika mohla do EU vstoupit ze dne na den, Státní veterinární správa ČR je však s jistou mírnou nadsázkou schopna vstoupit již zítra. V polovině září (10. až 14. 9.) prověřovala a zejména vyhodnocovala inspekce Evropské komise v ČR především to, co Státní veterinární správa vyvodila z doporučení předchozích kontrol z Bruselu. Zaměřila se dále na stav zdraví u nás chovaných zvířat a na podmínky výroby a uvádění na trh čerstvého masa a zvěřiny exportované do EU. Ze zprávy z této inspekce, kterou dostala v těchto dnech Státní veterinární správa k vyjádření lze citovat: „Inspekční skupina získala velmi příznivý dojem z celkové zdravotní situace zvířat chovaných v ČR. …V oblasti výroby čerstvého masa a zvěřiny byly zaznamenány značné pokroky při plnění doporučení, která vyplynula z předchozích inspekcí.“ Dále zpráva velmi dobře hodnotí úroveň veterinárního dozoru na centrální i lokální úrovni. Což ovšem není nic nového. Přes slova pochvaly jsou v závěru hodnotící zprávy doporučení, která Státní veterinární správa bere vážně jako všechna předchozí. S některými z nich počítá ještě než byla vyřčena. Je to například návrh na zřízení centrálního registru přepravců a obchodníků se zvířaty, aby bylo možné kontrolovat, jak plní všechny legislativní podmínky stanovené pro přepravu zvířat, ať již jde o hygienu, či welfare. Zřízení registru Státní veterinární správa navrhuje do novely veterinárního zákona. Dále je v doporučeních opět kladen důraz na jednotnou evidenci a identifikaci zvířat. Pro veterinární správu to znamená stálý přístup do centrální evidence s možností ji ovlivňovat. Důležité je též doporučení vypracovat scénář pro zřízení provizorních jatek a nutných porážek v případě propuknutí nějaké nebezpečné nákazy, například slintavky a kulhavky či klasického moru prasat a instrukce pro tepelné zpracování „tekutého“ krmiva pro prasata. Všechna doporučení a návrhy inspektorů z Bruselu bereme podle slov Josefa Holejšovského, ústředního ředitele státní veterinární správy ČR, velmi vážně, vždyť na tom také záleží naše připravenost na vstup do EU.