CS / EN
21.06.2016

SVS zadržela dvě zásilky kebabu z Německa kvůli obsahu nepovolených látek

Státní veterinární správa (SVS) zadržela v uplynulých dnech v kraji Vysočina dvě zásilky masných polotovarů pro přípravu kebabu a gyrosu o celkovém množství 640 kg. Zboží bylo dovezeno z Německa. Ve složení výrobku na etiketách byly uvedeny látky, jejichž použití pro tento druh produktů evropská legislativa nepovoluje. Při kontrole v místě určení byly zjištěny i další, převážně administrativní závady. Jedna zásilka již byla vrácena zpět výrobci, vrácení druhé zásilky bude následovat.

V prvním případě byla v provozovně stravovacích služeb v Pelhřimově zkontrolována zásilka 320 kg polotovaru pro přípravu hovězího kebabu. Výrobek obsahoval dle nařízení EP a Rady (ES) č. 1333/2008 nepovolené přídatné látky: glutamát – E621 a fosforečnan – E450, E451. Při kontrole dokladů navíc úřední veterinární lékaři zjistili, že dodavatel (a zřejmě původní místo určení zásilky – společnost se sídlem na pražských Vinohradech) není registrován u Městské veterinární správy v Praze, jak mu ukládá platná legislativa. Kontrola zjistila i další nedostatky v dokumentaci. Zásilka byla z výše uvedených důvodů pozastavena a následně vrácena zpět výrobci.

Stejně velká (320 kg) byla také další zásilka telecího kebabu a gyrosu, tentokrát určená pro rychlé občerstvení v Jihlavě. Také na etiketách těchto produktů byly deklarovány přídatné látky, jejichž použití evropská legislativa nepovoluje. Konkrétně se jednalo o glutaman sodný a stabilizátory E450, E451 a E460 u kebabu. Stejně tak u gyrosu přidal výrobce do polotovaru nepovolené stabilizátory E450 a E451. Příjemce zásilky navíc nesplnil svou povinnost a nenahlásil příchod zboží nejpozději 24 hodin dopředu místně příslušné krajské veterinární správě. Také v tomto případě byla celá zásilka pozastavena. S výrobcem je dojednáno její vrácení.

Na základě výše uvedených zjištění SVS zakázala uvádění masných polotovarů do oběhu. S příjemci bude zahájeno správní řízení o pokutě. Oba případy byly nahlášeny do systému pro falšované potraviny – AACS.
Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS

 

p1030746

p1030781

Odkaz na původní článek