Je řeč o křepelčích vejcích. Ano, je to „okrajová“ komodita, nicméně je potřeba potvrdit, že v poslední době právě kvůli svým nepopiratelným dietetickým kvalitám stále žádanější. Křepelčí vejce vítají jako součást stravy, tedy spíše jako doplněk, nebo podpůrný doplněk lidé s nejrůznějšími zdravotními problémy.
Vejce japonských křepelek jsou asi 4 až 5krát menší než slepičí, mají vysoký obsah například hořčíku, železa, fosforu, vápníku, zinku, mědi ale i vitamínů. Samozřejmě obsahují i hodnotné bílkoviny. Tato malá vejce údajně obsahují specificky účinné látky, ceněné hlavně pro příznivé působení na omezení chorob kardiovaskulárního systému, cukrovky, chorob trávícího ústrojí i jako podpůrný prostředek při léčení chorob dýchacího ústrojí a nervového systému. Mají mít vliv i na imunitní systém člověka a údajně i na potenci mužů.
Jako potravina živočišného původu jsou i křepelčí vejce předmětem kontroly orgány státního veterinárního dozoru. Bohužel v posledních dnech byl u produkce dvou chovatelů křepelek v Praze zjištěn ve vejcích těchto malých ptáků nepovolený obsah narazinu a nikarbazinu. Následovalo okamžité opatření – neuvolnění do tržní sítě a stažení závadné šarže ze skladů, aby se do tržní sítě nemohlo nic zdraví člověka ohrožujícího dostat. Celkem bylo vyloučeno zhruba 5 000 vajec.
Na základě vyšetření bylo prokázáno, že zdrojem nepovolených látek bylo podávané krmivo. U dotyčného chovatele Městská veterinární správa v Praze nařídila veterinární opatření, které spočívá v neškodném odstranění závadných vajec a krmiva. Vejce z následné produkce budou moci být uvolňována do tržní sítě až na základě vyhovujících laboratorních vyšetření.
Z uvedeného vyplývá, že spotřebitelé si mohou i na tomto případě dobře uvědomit, že orgánům státního veterinárního dozoru nezůstane nic utajeno, a že jeho cílem je dozírat na to, aby potraviny živočišného původu uváděné do tržní sítě byly zdravotně nezávadné.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR