CS / EN
02.07.2002

Tatínku, co je to BSE?

Na první pohled jakoby se zdálo, že s BSE už žádné problémy nejsou a že už je vše zapomenuto. Ano spotřebitel si může být jistý, že hovězí maso na krámě je důsledně veterinárně vyšetřováno a pokud jde o kusy starší než 30 měsíců jsou odebrány vzorky mozku a až je-li vše v pořádku, lze maso uvolnit do tržní sítě nebo do výroby.

Ke konci pololetí – k 30. červnu – bylo u nás od počátku loňského roku vyšetřeno 205 073 vzorků se stále stejným skóre, ku dvěma pozitivním kusům. Šlo o dvě krávy z loňského června a srpna (5.6. 2001 a 21.8.2001). Pro přesnost uvádím, že za státní peníze bylo dosud vyšetřeno 190 818 krav. Rozdíl mezi oběma čísly je způsoben tím, že než bylo rozhodnuto vyšetřovat všechny kusy přes 30 měsíců, některé masokombináty vyšetřovaly v prvních měsících všechna porážená zvířata. Všechna vyšetření se provádějí ve Státních veterinárních ústavech v Praze, Jihlavě a Olomouci. I nadále lze říci, že se potvrdila úvaha Státní veterinární správy, že u nás nelze očekávat více zjištění případů nemoci šílených krav než u několika jednotlivých kusů. Skoro by se chtělo říci, že by tento sporadický výskyt mohl potvrdit jednu z hypotéz, že v případě jednotlivých výskytů může jít o spontánní onemocnění. To však nelze nikterak ani potvrdit, ani vyvrátit. Kromě toho o výzkumu BSE nepadlo ještě poslední slovo.

Odkaz na původní článek