CS / EN
31.05.2024

Tři různé masné výrobky obsahovaly listerie

Státní veterinární správa (SVS) zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve třech různých masných výrobcích. Jednalo se o produkty od menších lokálních výrobců ze tří různých krajů (Zlínského, Moravskoslezského a Jihočeského) v celkovém množství mírně přes 100 kg. Veškeré výrobky z dotčených šarží výrobků se již prodali ve vlastních prodejnách výrobků, ale datum spotřeby ani v jednom případě ještě nevypršelo. Spotřebitelé, kteří mají výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Identifikace výrobku č. 1 (Zlínský kraj):

Název: Míškovická zvěřinová klobása
Výrobce: VENISON CZ s.r.o., Míškovice č. p. 228, 76852 Míškovice, CZ 72840001
Datum výroby: 17.5. 2024
Datum spotřeby: 24.6.2024
Velikost vyrobené šarže: 30 kg

Prodej koncovým zákazníkům probíhal pouze v prodejně výrobce. V době oznámení výsledku laboratorního vyšetření byla již celá šarže prodána konečným zákazníkům. Vzhledem k tomu, že do data spotřeby chybí ještě více než tři týdny, mohou výrobek mít ještě někteří zákazníci doma.

Identifikace výrobku č. 2 (Moravskoslezský kraj):

Název: Vršovická tlačenka světlá
Výrobce: Pavlína Pavlíková, Vršovice č. p. 100, 74761 Vršovice, CZ 8251
Datum výroby: 20.5. 2024
Datum spotřeby: 6.6.2024
Velikost vyrobené šarže: 32 kg

V době sdělení výsledku vyšetření byl už výrobek prodán ve vlastní prodejně.

Identifikace výrobku č. 3 (Jihočeský kraj):

Název: klobása Svatého Sebastiána, tepelně opracovaný masný výrobek trvanlivý
Výrobce: Jatka Lišov – Petr Číhal s.r.o., Lazna 1051/18f, 37372 Lišov, CZ 338
Datum výroby: 16.5. 2024
Datum spotřeby: 20.6.2024
Velikost vyrobené šarže: 50 kg

I v tomto případě se celá šarže výrobku prodávala pouze ve vlastních prodejnách výrobce. V době získání výsledku vyšetření ve Státním veterinárním ústavu byla celá šarže již prodaná.

Vyšetření ve Státních veterinárních ústavech prokázala přítomnost listerií ve vzorcích výrobku odebraných v rámci dozorové činnosti veterinárními inspektory. SVS proto nařídila výrobcům stažení výrobku z trhu a pozastavení jeho výroby. Výrobci také musí provést mimořádnou sanitaci provozů a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté jim bude umožněno pokračovat ve výrobě.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

 

 

Miškovická zvěřinová klobása

Vršovická tlačenka

Odkaz na původní článek