O čem se již delší dobu spekulovalo, to se stává skutečností – za tak zvaný specifikovaný rizikový materiál neboli SRM bude s ohledem na rizika BSE označena celá páteř skotu staršího 12 měsíců.
Na základě konzultací s veterinárními autoritami Evropské komise rozhodl Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, že celá páteř skotu musí být oddělována a společně s ostatním SRM, kam patří celá lebka, mozek, mícha, uzliny a střevo skotu, zpracovávána na moučku a poté spalována.
Tomuto rozhodnutí předcházela delší diskuse a především skutečnost, že nelze čekat na to, až zodpovědné orgány EU znovu rozhodnou o rozčlenění jednotlivých zemí z hlediska rizika BSE.
V současné době totiž ještě posuzování míry rizika vůbec neprobíhají. Podle Josefa Holejšovského se nyní teprve vybírají kritéria pro hodnocení kandidátských zemí. Plánuje se, že bude 5 kategorií a my máme čáku na to, abychom byli zařazeni do kategorie č. 3. Přičemž kategorie 1 a 2 nebude muset odstraňovat SRM, zatímco kategorie 3 až 5 budou muset.
Státní veterinární správa si samozřejmě uvědomuje, že to může způsobit problémy při bourání hovězích půlek, popřípadě při transportu. Jsou to však problémy, které řeší i v zemích EU a jedním z řešení je například to, že maso putuje do řeznictví již rozbourané.
U nás bude praxe taková, že páteř bude muset být oddělována v jatkách a bourárnách k jatkám přináležejících. Tudíž v samostatně stojících bourárnách, což jsou bourárny u obchodů či supermarketů nikoli, sem už půjdou půlky, popřípadě čtvrtě bez páteře!
Toto rozhodnutí o povinnosti oddělovat páteř skotu jako SRM bude zveřejněno ve Věstníku Ministerstva zemědělství a nabude zřejmě účinnosti okamžikem jeho zveřejnění.