Státní veterinární správa nyní vyhodnotila mimořádnou kontrolní akci, která probíhala celá měsíc květen a byla zaměřena na masné a rybí výrobky.
Předmětem šetření byla analýza olova, konzervačních látek, potravinářských barviv, mikrobiální kontaminace a soulad v označování složení. V celé ČR bylo provedeno celkem 172 kontrol a inspektoři krajských veterinárních správ odebrali 198 vzorků.
Za nejzásadnější zjištění považujeme nadlimitní obsah olova ve 4 vzorcích z 21 odebraných zvěřinových salámů a klobás, což představuje 19 %. Šlo o 20 kg Jeleního salámu z Krkonoš (Královéhradecký kraj), 100 kg Salámu s jelením masem (Ústecký kraj), 52 kg Zvěřinové klobásy (Moravskoslezský kraj) a 17 kg Jeleního loveckého salámu (Praha). Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a nařízeno nepropuštění do oběhu a neškodné odstranění.
U jednoho výrobku – šlo o pomazánku z uzeného lososa od polského výrobce, byla zjištěna barviva E 110 a E 124, která nebyla uvedena ve složení. I v tomto případě byla provozovateli z Ústeckého kraje uložena pokuta, neboť nezajistil soulad údajů o složení na obalu výrobku s jeho skutečným složením. U Rybího salátu v majonéze (Ústecký kraj) nebyla ve složení uvedena konzervační látka kyselina benzoová, zde bylo též zahájeno správní řízení s tím, že výrobce musí uvést do souladu označení se skutečným složením výrobku.
V Jihočeském kraji bylo staženo a odstraněno 280 kg tlačenky kvůli přítomnosti bakterie Listeria monocytogenes.
Během mimořádné kontrolní akce byly odebrány vzorky od tuzemských výrobců i z ostatních států EU (Rakousko, Německo, Itálie, Slovensko, Irsko, Polsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko) a ze třetích zemí (Thajsko, USA). Jeden nevyhovující výrobek byl od polského výrobce, v ostatních případech se jednalo o české výrobky.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS