Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou v nadcházejících dnech podobně jako každoročně kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů. Prodejci letos nahlásili v rámci celé ČR téměř 3 000 prodejních míst, což je více než v předchozích letech. Při kontrolách se inspektoři jako obvykle zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou také hygienické podmínky prodeje.
Aby bylo možné ze strany SVS naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se na území ČR objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje. Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji, na který letos připadá téměř třetina ze všech prodejních míst v ČR, Na pomyslném druhém místě je letos Středočeský a na třetím místě Moravskoslezský kraj, v každém z nich prodejci nahlásili bezmála 300 prodejních míst. V hlavním městě nahlásili prodejci zhruba 210 míst.
Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali přes 830 prodejních míst. Zhruba ve dvou procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce 2019 to byly čtyři procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje (11) a objevilo se několik případů problémů s welfare (5).
„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to, jak díky osvětě, tak díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.
Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě. Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS