CS / EN
24.07.2008

Větrat, větrat, větrat ve stájích

Nejen v horkých letních dnech je nutné ve stájích s dobytkem a v halách, kde je chovaná drůbež, věnovat pozornost náležitému větrání.

Se stoupající teplotou v ustájovacích prostorách stoupá riziko přehřátí, to platí zejména v chovech drůbeže, zejména na podestýlce. Každé léto, především tehdy, když přestane jít elektrický proud, a přestanou fungovat větráky či klimatizace, dochází k úhynům drůbeže následkem přehřátí a udušení. To je dostatečně známo, proto si chovatelé pořizují náhradní zdroje energie.

Avšak i v chladných a vlhkých dnech je třeba věnovat náležitou pozornost větrání. V uzavřených prostorách, zejména když stoupá vlhkost, stoupá riziko všemožných plísní. To znamená, že se může plísněmi znehodnotit například krmení zvířat, zejména píce. A může vzniknout i příznivé prostředí pro různá plísňová onemocnění, i když nemusí jít hned o nebezpečný opar lysavý, lidově zvaný „herpes“.

Původcem vlhkosti v nevětraných stájích není jen vlhký vzduch, ale především  výpary z dechu chovaných zvířat. Na druhou stranu je dobré při větrání dát pozor na průvan, ten může taktéž škodit, důsledkem jsou nachlazení, popřípadě záněty oční spojivky. Takže když větrat, tak vždy na základě vyhodnocení aktuálních klimatických podmínek.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS

Odkaz na původní článek