Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele na vietnamskou sekanou (Chá Chien), v níž byla zjištěna bakterie Listeria monocytogenes. Celá problematická šarže masného produktu od výrobce z Rakovnicka o hmotnosti 40 kg se již prodala. Spotřebitelé, kteří by výrobek, jehož datum minimální trvanlivosti končí o následujícím víkendu, měli doma, by jej rozhodně neměli konzumovat. Mohou jej vrátit v místě prodeje.
Identifikace výrobku:
Název: Sekaná (Chá Chien), masný výrobek tepelně opracovaný, balený ve vakuu
Výrobce: AD Výroba potravin s.r.o.; Bukov u Hořoviček; Hořovičky
Balení: 500 g
Datum výroby: 11. 12. 2023
Datum minimální trvanlivosti: 14.01.2024
Dle informací zjištěných veterinárními inspektory při došetřování případu, byly výrobky prodány konečným spotřebitelům na Rakovnicku a částečně v Praze. Odběrateli byli zejména příslušníci vietnamské komunity.
Přítomnost listerií v produktu odhalilo vyšetření vzorků, které odebrali u výrobce při kontrole provozu veterinární inspektoři ze Středočeského kraje. V době zjištění výsledků byla celá šarže výrobku již vyexpedovaná do tržní sítě či prodaná konečným spotřebitelům z prostředí vietnamské komunity.
Provozovateli bylo nařízeno pozastavení výroby produktu a jeho uvádění na trh. Provozovatel musí provést sanitaci provozu a doložit její účinnost následným odběrem stěrů. Musí také následně nechat vyšetřit zkušební partii dotčeného výrobku a prokázat tak jeho zdravotní nezávadnost.
Bakterie Listeria monocytogenes může způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se může dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Rizikovými skupinami pro závažné formy onemocnění listeriózou mohou být zejména osoby s poruchami imunity, HIV pozitivní, těhotné ženy, novorozenci a starší lidé. Jelikož jsou listerie schopné množit se i při nízkých teplotách (v lednici), je důležité dbát na správné skladování a dodržení data spotřeby. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší), informujte prosím svého lékaře.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS