Státní veterinární správa (SVS) dnes obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření vzorků polského mraženého drůbežího masa pozastaveného od minulého týdne ve skladu společnosti Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. Vyšetření prokázalo přítomnost salmonel i v této zbývající části zásilky. Celé množství bezmála čtyř tun masa bude neškodně zlikvidováno. Žádné maso z této části zásilky nebylo dále distribuováno a nemohlo se tak dostat ke spotřebitelům.
Vyšetření potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel a to ve všech osmi šaržích, z nichž byly vzorky odebrány. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou.
„Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Šarže byly vyráběny v různých termínech. Tři z nich 8. prosince 2018, zbývající v období od 3. do 14. února 2019.
Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem cca 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou. SVS nemá žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou. SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS